YENİ HASTALAR İÇİN

TEDAVİ AŞAMALARI

Tedavi aşamaları

Dişlerinizde çapraşıklık, aralarında boşluk, gömülü kalmış diş veya çene problemleri gibi bozukluklar görüyorsanız öncelikle vakit kaybetmeden bir ortodonti uzmanına muayene olmalısınız. Tedavinin sizin için uygun olup olmayacağı ile ilgili bilgi ortodonti uzmanları tarafından verilebilir.

Ortodontide doğru teşhis tedavinin en önemli aşamasıdır. Ortodontik tedavi aşamaları ve planlaması tedavinin başarısında önemlidir. İlk randevu da ortodontist hastanın kapsamlı ortodontik muayenesini gerçekleştirir. Muayene sonucunda ortodontik tedavi ihtiyacı belirlenir. Ortodontist muayene sonrasında tedavinin ortalama süresi ve maliyeti konusunda hastaya bilgi verir.

İlk Ortodontik Muayenede ne yapılır ?

Ortodonti tedavisine başlanılmadan önce hastanın çürük dişinin olmaması, dolguların ve diş etlerinin sağlıklı olması gereklidir. Tedavi için ağız uygunsa tedavi planlanıp, tedaviye başlanır. Ortodontik tedaviye başlarken ağız hijyeni kötü olan ve diş fırçalamada diş etleri kanayan hastaların dişlerine braketlerin yapıştırılması ve apareylerin takılması mümkün olmaz çünkü bu durum ortodontik tedavinin aksamasına neden olur.

O yüzden tedaviye başlamadan önce panaromik röntgen ile tüm dişlerin, çene kemiklerinin ve diş köklerinin genel durumları kontrol edilmelidir

Planlama nasıl yapılır?

İlk muayeneden sonra tedavi için tüm şartlar uygunsa hasta da tedavi olmaya kararlı ise problemin kesin belirlenmesi ve tedavi planının ona göre yapılması gerekir. Fotoğraf ve film gibi kayıtların tamamlanmasından sonra vakaya göre ortodonti uzmanı hastaya, tedavi planı hakkında detaylı bilgi verir ve ortaya çıkan sebep ve sonuçlar hakkında hastayı görsel olarak da bilgilendirir.

Eğer tedavinin başlanması için bazı dişlerin çekilmesi gerekiyorsa bu dişler hakkında hastaya gerekli yönlendirmeler yapılır. Hastanın eğer genişletme apareyi ya da hareketli aparey kullanması ön görülüyor ise diş hekimi laboratuvar göndermek için ölçü alır.

Tedaviye nasıl başlanır?

Ortodontik tedaviye başlanabilmesi için, hastanın ağzındaki tüm diş ve dolgularının temiz ve diş etlerinin sağlıklı olması gereklidir.Eğer diş çekimli tedavi planlanmışsa ortodontist tarafından belirlenen dişler mutlaka hastanın sürekli takip edildiği diş hekimi tarafından çekilmelidir.

Tedaviye başlanılmadan önce en çok merak edilen konulardan biri de hasta koltuğunda acı duyulup duyulmayacağıdır. Hasta koltukta herhangi bir acı ve sızı hissetmez, ancak uygulamadan saatler sonra hafif ağrılar duyulabilir. Braketlerle bir tedavi uygulanıyor ise genelde doktor ilk seansta üst çenede uygulama yapar. Alt çenedeki uygulamaya birkaç seans sonra başlanır. Bu hem hastanın braketlere alışmasını sağlar, hem de dişlerdeki çapraşıklık bir nebze de olsa üst çeneden başlamak üzere giderilir.

Ortodontik Tedavi Süreci

Tedavi planı yapılıp hasta ile hemfikir olunduktan sonra diş tellerinin takılması aşamasına geçilir. Hasta koltuğa oturduktan sonra dudakları yanlara çekecek ekartör adı verilen bir aparey takılarak, ağızda rahat bir çalışma ortamı yaratılır Dişler hijyenik ve kuru bir hale getirildikten sonra, diş tellerinin takılma işlemi başlar.

Diş teli takılırken dişlerin kuru olması için tükürüğü izole edecek aletler de kullanılır. Dişlere çeşitli metallerden yapılan veya şeffaf olup görünürlüğü diğerlerine göre daha az olan porselen braketler yapıştırılır. Ark teli takıldıktan sonra dişlerde bir basınç hissedebilirsiniz, bu ağrı hissi ve sıkılık dişleri hareket ettirmek için kullanılan kuvvettir.

Yaklaşık 1 hafta sonra geçmektedir. Tedavi başladıktan sonra uzmanınıza 5 haftada 1 kez kontrole gitmeniz gerekecektir. Her gittiğinizde ortodonti uzmanınız tedavinin seyrine göre tedavinizde değişiklik yapabilir.Tedavinin uzamaması ve kesintiye uğramaması açısından randevularkesinlikle aksatılmamalı ve hekimin tavsiyelerine mutlaka uyulmalıdır.

Tedavi Sonrası Pekiştirme Tedavisi

Aktif tedavi süreci bittikten ve teller çıkarıldıktan sonra dişleri yeni konumlarında korumak ve tekrar eski haline dönmesini engellemek için pekiştirme tedavisine geçilir. Sabit ve çıkarılabilir olarak 2 çeşidi mevcuttur. Ortodontik tedavi bittiğinde güzel bir diş yapısına ve dizisine sahip olabilirsiniz fakat, dişlerden tel ve braketler tarafından uygulanan kuvvet kaldırıldığında dişleriniz bir süre sonra tekrar eski haline dönmeye çalışacaktır.

Pekiştirme apareyleri burada devreye girerek dişeti, kemik ve kasların dişlerin yeni konumlarına uyum sağlamasını, kemiklerin sertleşmesi için geçen sürede dişlerin yerlerinde sabit durmalarını sağlar. Bu apareyler kullanılmazsa dişler eski yerlerine geri döner ve maalesef ortodonti tedaviniz başarısız ve eksik yapılmış olur. Pekiştirme tedavisi de sona erdikten sonra artık düzgün sıralanmış, sağlıklı dişler ve güzel gülüş ile bir ömür geçirebilirsiniz.